Bezoekhollandskroon

Anna Paulowna

Anna Paulowna was de gemalin van Koning Willem II. Zij heeft haar naam gegeven aan de polder, ruim 5.000 hectare groot, die tijdens het bewind van haar man in 1845 en 1846 ingedijkt en drooggemalen is op de waardegronden tegenover het toenmalige eiland Wieringen. De gemeente Anna Paulowna werd op 1 augustus 1870 gesticht. Nu valt het onder de gemeente Hollands Kroon.

Grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld.
Anna Paulowna is met name bekend om de bloembollenteelt. De bodem bleek bijzonder goed geschikt voor de bollen, waardoor zeer veel bloembollentelers sinds jaar en dag met trots hun soorten telen en veredelen. Je kunt stellen, dat deze regio betiteld kan worden als Dé Bollenstreek.

De lente begint traditioneel met de Lentetuin in Breezand. Elk jaar vindt dit evenement plaats in de periode eind februari-begin maart. Bloembollentelers tonen hun kleurrijke bolbloemen prachtig gearrangeerd. Tevens is er een voorjaarsbeurs. Elk jaar staat de Lentetuin in het teken van een ander thema.

Bloemendagen & Klein Keukenhof
Ieder voorjaar worden er in Anna Paulowna de Bloemendagen gehouden (eind april-begin mei). Tijdens dit evenement stelt de plaatselijke bevolking de prachtige zelfgemaakte bloemenmozaïeken tentoon langs de wegen in de polder. Vele bezoekers en bussen uit binnen- en buitenland bezoeken jaarlijks dit evenement.  In het centrum bevindt zich de Poldertuin. De Poldertuin ligt rondom een statige burgemeesterswoonhuis dat nu door particulieren bewoond wordt. De poldertuin wordt ook wel “klein Keukenhof” genoemd. De gemeente verzorgt de tuin rondom dit huis op voorwaarde dat de tuin openbaar is.

Landgoed Hoenderdaell
Enkele jaren geleden heeft de gemeente er een topattractie bij gekregen. Landgoed Hoederndaell opende haar deuren. Het is een combinatie van prachtige natuur met mooie routes. Er zijn mooie uitheemse diersoorten te bewonderen en spectaculaire roofvogelshows. Bij de entree van het Landgoed kunnen bezoekers genieten van koffie en thee bij koffie- en theehuis Veer.

Centrum 
Anna Paulowna beschikt over winkelcentrum ’Molensluis’, waar een rijk palet aan winkels in alle behoeften kan voorzien; van brood, kaas en noten tot kleding en speelgoed. De diverse restaurants vertegenwoordigen de Griekse, Chinese en de Franse Keuken (La Première). Watersportliefhebbers kunnen terecht bij Jachthaven Oude Veer: gelegen aan het Hoge Oude Veer met een schitterend uitzicht op de molen en omgeven met prachtig vis- en vaarwater.

Anna Paulowna biedt volop mogelijkheden voor een kort of lang verblijf.